Krentenbroodmix broodbakmachine

De bronafbeelding bekijken

Ingrediënten:

  • 500 gram krentenbroodmix
  • 150 gram rozijnen en 150 gram krenten
  • 260 ml melk of water
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei
  • 50 gram roomboter
  • 1 theelepel citroensap
  • 7 gram gedroogde gist (zakje)
  • 1 theelepel kaneel

Voor de bereiding van een krentenbrood moet je er wel even bijblijven want je moet voordat het brood gaat bakken ingrediënten toevoegen.

Bereiding

Doe eerst de melk, de vanillesuiker, het ei, en het zout in het bakblik. Daarna de bloem, maak een kuiltje in de bloem waar je de citroensap, de boter, het kaneel en de gist in doet.
Kaneel en vanille vind ik een fantastische combinatie en maakt het krentenbrood nog lekkerder. Door het deeg hiermee te kruiden krijg je een mooi samenspel met de smaak van de rozijnen.

Kies het programma op je broodbakmachine voor Frans brood of zoetbrood. In dit programma wordt het deeg langer gekneed waardoor het beter rijst en zo krijg je een luchtiger brood. Je kan ook het standaard programma gebruiken en iets meer gist en suiker gebruiken. Mocht je machine hebben waar je de korst kan kiezen, kies dan de lichte korst.
Elke machine is anders en de programma’s zijn ook weer anders. Bijna bij elke keer bakken kies ik een iets ander programma om uit te vinden welke het beste is. Met andere woorden; experimenteer en ontdek de lekkerste dingen!

Was de rozijnen (en/of krenten) en laat ze minstens een kwartier wellen. Giet ze daarna of en dep ze droog.
Droogdeppen gaat het best met een theedoek. Als ze nat zijn klonteren ze makkelijker samen in het deeg. Om dit tegen te gaan kan je rozijnen en/of krenten bestrooien met bloem.

Bij de eerste piep gooi je de rozijnen (en/ of de krenten) erbij.
Als je een erg fanatieke machine hebt loop je het risico dat de vruchtjes worden verpulverd door de deeghaken. Dat is niet per se erg maar als je mooie vruchtjes wilt hebben wacht je tot de tweede piep, haal je het deeg eruit en kneed je rozijnen er met de hand door. 

Bij de tweede piep haal je de deeghaken eruit en verdeel je met je hand het deeg goed over het blik. Als je toch bezig bent snij je met een nat scherp mes het deeg in. 
Perfectionisten hebben natuurlijk een deel van het ei uit de eerste stap achtergehouden om de bovenkant van het deeg mee te bestrijken want dit geeft een mooie glimmende korst. Minder perfect ingestelde bakkers balen ervan dat dit recept dit nu pas noemt en daar hebben ze wel een punt. Maar troost je, je kan ook een beetje melk gebruiken.

Dit recept is van www.broodmachinerecepten.nl