ANBI-gegevens

Stichting tot herbouw en exploitatie Terwoldse molen

KvK nummer:        41039813

RSIN:                        0072.52.316

 

Bestuur

Voorzitter:               jhr. Alexander van Rijckevorsel van Kessel

Penningmeester:   Vacant

Secretaris:               Jürgen  Wolff van Wülfing

Lid:                           Jacques Martini

 

Contactgegevens

Correspondentieadres:

Quabbenburgerweg 11

7396 NN  Terwolde

06 43903927

info@deaze.nl

 

Doelstelling

Het herbouwen en aansluitend exploiteren van molen De Ooievaar te Terwolde, zijnde de vestiging en instandhouding van een lonend maalbedrijf in Terwolde, in overleg met het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde. Zulks -na de in 2018 gerealiseerde heropbouw van de molen- aan de hand van verkoop van eigen en molengebonden producten, verhuur van de molen voor bijeenkomsten en evenementen, het geven van rondleidingen in dit gemeentelijk monument, een doorlopende tentoonstelling van unieke molenmaquettes en het breed onder de aandacht brengen van molen De Ooievaar ter verkrijging van middelen om de eigen meelproductie weer op gang te brengen en dit ten bate van de molen te kunnen laten vallen.

 

Hoofdlijnen beleidsplan

Download hier het beleidsplan

 

Beloningsbeleid

De Stichting werkt met vrijwilligers. De bestuurders van de stichting (en vrijwillige medewerkers van ‘de Vrienden van’) ontvangen voor hun werkzaamheden geen vergoeding. Eventuele onkosten worden wel vergoed.

 

Verslag van de uitgeoefende activiteiten t/m 2019

 • Iedere zaterdag van het jaar geopend voor de verkoop van brood, meel en molengebonden producten. Doorlopend worden deze producten via de website gepromoot. Tevens kan men door een van de molenaars worden rondgeleid.
 • 28 december 2019 – Oliebollenverkoop
 • 21 december 2019 – Oliebollenverkoop
 • 14 december 2019 – Oliebollen-, kerstbomen, glühwein en chocolademelk verkoop.
 • 8 december 2019 – Molenwinkeltje op kerstmarkt Terwolde aanwezig.
 • 7 december 2019 – Oliebollen-, kerstbomen, glühwein en chocolademelk verkoop.
 • 28 november 2019 – Club van 100 bijeenkomst in de molen.
 • 10 november 2019 – Club van 100 bijeenkomst in de molen.
 • 12 oktober 2019 – Vanuit de molen bezoek aan stoomgemaal te Putten.
 • 1 september 2019 – Wieken en wielen

Vandaag was de Molen het startpunt van een georganiseerde fietstocht door Buurtvereniging De Wiek. Na een kopje koffie en een lekker molentaartje zijn de deelnemers in groepjes vertrokken.

 • 22 juni 2019 – Molendiner

De molen als middelpunt van Terwolde. Deze avond organiseerde muziekvereniging Ons Genoegen een sponsor BBQ avond ten bate van de renovatie van de muziekkoepel in Terwolde. Een super sfeer met een fantastisch decor.

 • 17 juni 2019 – Bestuurstreffen

Vanavond een mooi samenzijn van molenliefhebbers in De Ooievaar. De besturen van de vereniging en de stichting van De Ooievaar ontmoetten de oud besturen van de Olster Korenmolen en de Ooievaar uit Terwolde.

 • 15 mei 2019 – netwerkbijeenkomst van de Club van 100

Over wijnproductie in de gemeente Voorst.

 • 11 mei 2019 – Verkoop van perkgoed bij de molen

Op zaterdag 11 mei was het landelijke molendag en verkochten de vrijwilligers van molen ‘de Ooievaar’ weer volop perkgoed. Door het perkgoed bij de molen te kopen droeg men bij aan het onderhoud van de molen. Uiteraard kochten wij het perkgoed in bij lokale ondernemers uit Terwolde. Ook het molenwinkeltje was deze dag weer tussen 10.00 en 15.00 uur geopend.

 • 27 april 2019 – Speciale Koningsdag openstelling
 • 17 april 2019 – Bijeenkomst Club van 100
 • 13 april 2019 – Gezelligheid bij de molen

Verkoop broodhaantjes, schminken van 13.00 tot 15.00 uur en op zoek naar het gouden ei in de molen. Koffie met vers gebakken cake en appeltaart.

 • 9 maart 2019 – Actie Compost & Potgrond verkoop St. Loamnes

Compost en potgrond actie Stichting Vrienden van Loamnes bij de molen in Terwolde.
De Stichting Vrienden van Loamneş (Roemenië) was alweer volop bezig met de voorbereidingen voor de potgrond actie. Ondanks dat zij de school in Hoghilag vorig jaar konden helpen met een fors bedrag voor het vernieuwen van de ramen en een nieuwe voordeur in het monumentale gebouw (waar ze heel blij mee waren), is er toch nog meer geld nodig voor verder onderhoud.
Het voorjaar van 13 tot en met 20 april ging er weer een vrachtwagencombinatie met schoolmeubelen naar Hoghilag. De combinatie werd gesponsord door Rijschool de Weerd, Epe/Apeldoorn/Zwolle. Er ging ook een aantal schoolborden mee en 22 radiatoren en 2 verwarmingsketels voor aanleg van centrale verwarming in de school van Hoghilag, die nog met houtkachels wordt verwarmd. Daarom was het motto van deze actie: Geef warmte door!
De prijs van de producten was hetzelfde als vorige jaren: Compost € 2.50 per zak en 5 zakken voor € 10.00.

 • 31 december 2018 – Verkoop oliebollen bij de Molen Muziek vereniging Ons Genoegen

Verkoop oliebollen bij de molen door Muziekvereniging Ons Genoegen. Men kon gezellig langskomen voor een kop koffie/thee of warme glühwein.

 • 15 december 2018 – Kerst rondom de molen

Zaterdag 15 december was er rondom de molen een kleine gezellige kerstmarkt waar de glühwein warm stond en de geur van verse oliebollen het dorp bereikte. De molen en het winkeltje waren de gehele dag geopend van 10.00 tot 15.00 uur. Om 17.00 uur was er een lichtjestocht waar iedereen met lichtje/lampion mee kon lopen.

 • 2 november 2018 – Bijeenkomst club van 100 “Molen de Ooievaar”

Vrijdagmiddag 2 november kwam de club van 100 weer bijeen: dé mogelijkheid om je collega ondernemers in een prachtige ambiance te ontmoeten.

 • 8 september 2018 – Open Monumentendag, zaterdag 8 september 2018

Zaterdag 8 september 2018 was de Ooievaar weer geopend! Men kon kennis maken met de molenaars en vrij rondkijken in de pas gerestaureerde molen, met een hapje en drankje ten bate van het onderhoud van de molen.

 • 1 september 2018 – De Smederij Oldtimer Taxatiedag bij Molen de Ooievaar

Op 1 september organiseerde Garage de Smederij in samenwerking met Tanke Taxaties & Car Consultancy, Glenn Rondhuis Fotografie en Molen Terwolde de Smederij oldtimertaxatiedag.
Op deze dag kon men u tegen een aantrekkelijk tarief zijn of haar oldtimer laten taxeren. Men kreeg een officieel taxatierapport, geldig voor de verzekering.
Ook was het mogelijk om de klassieker vast te leggen middels een fotoreportage door Glenn Rondhuis.

 • 22 juni 2018 – Eerste bijeenkomst club van 100

Vanuit de vereniging Vrienden Terwoldse Molen is het plan opgevat om de molen als ontmoetingsruimte te gaan gebruiken, waarbij de molen regelmatig zal worden opengesteld en het decor zal zijn voor tal van lokale activiteiten.
Eén van de doelen die de vereniging zich heeft gesteld is het oprichten van een ‘club van 100’. Hiervoor worden ondernemende Terwoldenaren uitgenodigd om vanuit een (zakelijke) donatie van € 100,- per jaar tenminste vier keer per jaar bijeen te komen.
Deze bijeenkomsten vinden op vrijdagmiddag tussen 16.00 en 18.00 uur plaats en bieden, naast dé mogelijkheid om elkaar als ondernemende Terwoldenaar te ontmoeten, tevens een aangeklede borrel met wisselende gastspreker.

 • 12 mei 2018 – Opening molen De Ooievaar Terwolde

Zaterdag 12 mei werd de Terwoldse molen officieel geopend met daaraan verbonden tal van feestelijke omlijstingen om geld voor de molen te genereren.

 • 12 januari 2018 – Nieuwjaarsreceptie Terwoldse Molen

Met de molen weer als het stralende middelpunt van Terwolde, nodigde de vereniging Vrienden Terwoldse Molen iedereen van harte uit om een toost uit te brengen op het nieuwe jaar. Onder het genot van een hapje en drankje kon men de molen van dichtbij bekijken. Een rondleiding door de molen was vanwege de nog niet afgeronde bouwwerkzaamheden helaas nog niet mogelijk. Een glaasje gluhwijn en de hapjes en drankjes werden door de vereniging aangeboden. Voor de overige drankjes vroeg men een kleine vergoeding.
Tijdens de nieuwjaarsreceptie was er ook de mogelijkheid om tientjeslid van de vereniging te worden. Voor € 10,- per jaar ontvangt men dan regelmatig de nieuwsbrief en wordt men op de hoogte gehouden van de activiteiten in- en rond de molen. Bovendien steunt men hierbij de vereniging in de aanleg van het buitenterrein en het onderhoud van de molen.

 • 13 december 2017 – Plaatsen wieken op de molen

Na ruim één dag uitstel vanwege de weersomstandigheden, werden op 13 december 2017 om 13.00 uur de wieken geplaatst. Na het plaatsen van de wieken had de molen weer haar vertrouwde aanzicht.

 • 8 december 2017 – Bijwonen plaatsen kap Molen de Ooievaar

Op vrijdag 8 december is de wederopbouw van de molen weer een stap dichterbij gekomen. Met het plaatsen van de kap heeft de molen weer haar vertrouwde uitstraling teruggekregen. Het gaat nu snel. In de werkplaats stond alles klaar om nog voor de kerst de wieken aan de molen te bevestigen.

 • 16 september 2017 – Matanze Molenfestival

Eind 2017 zal de Terwoldse molen ‘De Ooievaar’ weer in zijn volle glorie zijn hersteld. Om een molen blijvend te onderhouden is er natuurlijk geld nodig. Voor dit doel werd er op 16 september 2017 een cultureel festival op Landgoed De Matanze in Terwolde georganiseerd. Men kon op deze dag de tuinen van het landgoed bezichtigen, maar ook genieten van tal van kleine theatervoorstellingen op het landgoed.

 • 20 juni 2017 – Plaatsen achtkant op de onderbouw

Dinsdag 20 juni was er omstreeks 13.30 uur weer een belangrijk hijsmoment in het herbouwproces van de Terwoldse molen “De Ooievaar”. Met het plaatsen van het achtkant op de romp kreeg de molen weer een stuk van haar aangezicht terug.

 • 2 juni 2017 – Plaatsen stelling (de omloop) molen De Ooievaar

Vrijdag 2 juni werd er een grote stap in het bouwproces gemaakt. Met het plaatsen van de stelling (de omloop) werd de molen weer als zodanig herkenbaar. Iedereen was van harte welkom om dit spektakel te komen bijwonen!

 

Download de Financiële verantwoording

Verslag van uitgevoerde activiteiten