Italiaanse kruidenbroodmix

Maak met deze kruidenmix een heerlijk italiaans brood of een heerlijke focaccia !

IngrediëntenDe bronafbeelding bekijken

  • 500 gram Italiaanse kruidenbroodmix (van de molen)
  • 270 milliliter warm water
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel zout
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes geraspte knoflook
  • 1 eetlepel (gedroogde) rozemarijn
  • 1 snufje grof zeezout
  • 4 zongedroogde tomaatjes (in olie) in stukjes geknipt
  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

Italiaans kruidenbrood maken in de afbakmachine:

  • Verhit de olie in een kleine koekenpan. Doe er de knoflook en de kruiden in en fruit 2 minuten. Zorg dat de knoflook niet bruin wordt omdat hij dan bitter wordt. Neem zo nodig de pan van het vuur. De kruiden zullen blijven bakken in de hete olie.
  • Doe de kruidenolie en de rest van de ingrediënten in de aanbevolen volgorde in de broodvorm. Stel in op witbrood, medium korst. Druk op start.
  • Andere mogelijkheid is om de broodbakmachine alleen deeg te laten maken, 1x te laten rijzen, het deeg uit de machine en dan zelf bolletjes maken en laten rijzen en afbakken in de oven.
  • Of lange dikke stengels te maken, die met een scherp mesje insnijden van boven en stokbrood ervan te bakken.

 

Zelf focaccia maken in de oven

De bronafbeelding bekijken

Je gebruikt dezelfde ingrediënten als boven omschreven.

Wij hebben het deeg volledig met de hand gekneed, maar uiteraard kun je hier ook de keukenmachine met deeghaken voor gebruiken.

Doe de bloem, zout, suiker en gist in een grote kom en meng door elkaar. Giet het water erbij, meng met je handen door elkaar en begin te kneden. Zodra het deeg van plakkerig naar compact begint te transformeren haal je het deeg uit de kom en leg je het op je aanrecht (eerst even bestuiven met bloem). Kneed het deeg 10 minuten goed met je handen. Smeer de bol lichtjes in met olie en leg terug in de kom. Dek deze af en laat 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Plet de teentjes knoflook en hak de blaadjes rozemarijn grof. Bereiding Verhit de olie in een kleine koekenpan. Doe er de knoflook en de kruiden in en fruit 2 minuten. Zorg dat de knoflook niet bruin wordt omdat hij dan bitter wordt. Neem zo nodig de pan van het vuur. De kruiden zullen blijven bakken in de hete olie.

Pak je deeg en kneed dit nog een minuutje door. Rol daarna uit tot een rechthoek of cirkel van circa 2cm dik. Leg deze op bakpapier en duw met de bolle kant van je duim allemaal kuiltjes in het deeg. Verdeel daarna het olijfolie mengsel en grove zeezout erover (zonder de knoflook). Dek het brood af met een theedoek en laat nog 30 minuten rijzen.

Leg het deeg op de voorverwarmde bakplaat en bak 15-20 minuten in de voorverwarmde oven totdat de bovenkant mooi goudbruin is. Laat daarna iets afkoelen en proef je eerste stuk als het nog lauw is. Genieten!