Benodigdheden:
Taartvorm doorsnee van 20 tot max. 24 cm
500 gram mix voor appeltaart van Molen de Ooievaar
250 gram boter
2 eieren waarvan 1 losgeklopt
Voor de vulling:
6 grote zoetzure appels (ongeveer 1,5 kg)
50 gram rozijnen
3 theelepels kaneel
2 eetlepels custardpoeder
100 gram suiker
1 zakje vanille suiker
Mocht je van noten houden is het ook heerlijk om stukjes walnoten door het mengsel te mengen
Voor de afwerking:
Abrikozenjam
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Wel de rozijnen in een bakje met iets warm water of als je het in huis hebt iets appelsap of voor de echte liefhebbers amaretto of rum.
Klop 1 ei los en bewaar die voor het laatst.
Snij de boter in kleine stukjes, doe de mix in een kom en voeg hier de boter, 1 ei en een snufje zout aan toe
Kneed de massa vlug met een koele hand tot een deegbal. Laat het op een koele plaats rusten (koelkast).
Schil de appels en snijd deze in kleine stukjes. Meng de suiker, kaneel, custardpoeder door de appels samen met de gewelde rozijnen (deze eerst goed uit laten lekken)
Vet de springvorm (20 tot max 24 cm) in met boter, rol het deeg uit en bedek de bodem en randen van de vorm gelijkmatig met deeg. Bewaar wat deeg voor de bovenzijde.
Vul de springvorm met de appelmassa en besprenkel met wat citroensap.
Rol het overige deeg uit en snij stroken en leg deze b.v. kruislings op de taart.
Bestrijk de bovenlaag met het losgeklopte ei.
Zet de taart in een voorverwarmde oven op ongeveer 175 graden in bak de taart in 70 minuten gaar. Laat de taart afkoelen in de vorm en bestrijk de bovenkant vd taart met een dun laagje abrikozenjam.
Eet smakelijk !!